Bruk av strøm i drift skaper også klimagassutslipp i den norske bygningsmassen. Ved hjelp av geotermiske energibrønner og solceller, sikrer Gartnersletta ren, lokalprodusert energi. Kombinert med varmepumpeteknologi og lavtemperatur-varmesystem gir det lavt energiforbruk i boligene.
– Det er disse tiltakene som har størst effekt på klimagassreduksjonen i prosjektet. Sammen med en godt isolert bygningskropp som holder på varmen blir energiforbruket svært lavt, forteller Alexander Hammershaug, prosjektsjef i Skanska, i en pressemelding.
Bruk av lavkarbon- og lavkarbonekstrem betong i konstruksjonen bidrar ytterligere til å minimere klimagassutslipp. For å sikre byggets levetid og redusere behovet for vedlikehold, har prosjektet benyttet materialer av høy kvalitet, inkludert skjermtegl som er både robust og lett å demontere for gjenbruk.
Gjenbruk av materialer som stål fra regjeringskvartalet og forskaling fra Nydalsbrua viser en innovativ tilnærming til bygging. Samlet er klimagassutslippet redusert med 57 prosent sammenlignet med et referansebygg bygget etter TEK17-standarden.
Innovative energitiltak gir miljøresultater
Gartnersletta oppnår imponerende miljøresultater. Bygget er et pluss-hus, med et energiproduksjonsoverskudd på +2 kwh/m2. Prøvedriften har vist at bygget leverer som forventet. En av de mest bemerkelsesverdige kvalitetene ved Gartnersletta er de innovative løsningene for belønning ved strømsparing:
– Vi ønsker å bidra til klimabevissthet og redusert forbruk hos de som kjøper våre boliger. I samarbeid med NTE (Nord-Trøndelag Energiverk) har vi derfor utviklet en løsning som er under utprøving hvor beboerne belønnes for lavt energiforbruk. Overskuddsstrøm fra bygget går til elbil-lading og strøm til fellesarealer. Dersom leilighetene bruker mindre strøm enn estimert, kan beboerne få penger tilbake på strømregningen, forteller Hammershaug.
For å bevare biologisk mangfold på tomten, har prosjektet etablert insektshoteller og brukt stokker fra trær fjernet under byggeprosessen til landskapsutforming. I tillegg er det etablert drivhus og områder for urban dyrkning.
– Vi ser at interessen for disse arealene er stor. Tanken er at arealene skal fungere som sosiale møteplasser og bidra til å skape fellesskap og samhold blant beboerne, sier Hammershaug.
Helhetlig bærekraftsarbeid lønner seg
I prosjektet har Skanska jobbet helhetlig og grundig med alle sider ved bærekraftig utvikling. Viktige lærdommer inkluderer behovet for å definere mål tidlig i prosessen og sikre at alle involverte i prosjektet har en felles forståelse og ambisjon.
Prosjektet har gitt Skanska og deres samarbeidspartnere verdifull kunnskap som de kan ta med seg i utviklingen av fremtidige prosjekter. I tillegg til viktig læring og miljøresultater har det også gitt beboerne økonomiske gevinster.
– Bærekraftsperspektivet gir mange fordeler og de fleste bærekraftige tiltakene vi har gjort ved Gartnersletta vil være mulig å kopiere til nye prosjekter. Boligkjøperne får også fordeler ved å bo en bolig som etterlater et lavt klimafotavtrykk, har lave driftskostnader og kvalifiserer til grønt boliglån, forteller Hammershaug.
BREEAM som prosessverktøy
BREEAM-sertifisering ble valgt for å sikre at prosjektet oppfylte strenge bærekraftskrav på tvers av områder som energi, materialbruk, innemiljø og klimapåvirkning. Skanska forteller at sertifiseringen har vært et nyttig verktøy for å strukturere og konkretisere de bærekraftige løsningene i prosjektet, og har bidratt til å holde prosjektet på rett spor.
– Vi er veldig stolte over av å ha gjennomført det første Powerhouse boligprosjektet i verden hvor klima og miljø har stått så sentralt og at målene har vært så tydelig for alle involverte i hele prosjektgjennomføringen. Vi håper Gartnersletta-prosjektet kan inspirere til etterfølgelse i næringen og slik bidra til at bærekraftskvaliteter blir mer vanlig i boligprosjekter, avslutter Hammershaug.


