Dette er et nytt fordypningskurs i BREEAM-NOR, spesielt tilpasset byggeiere. Kurset vil gjøre deltakerne i stand til å rigge og gjennomføre et nybygg- eller rehabiliteringsprosjekt som skal BREEAM-sertifiseres, og å gjøre dette på en smidig og kostnadseffektiv måte.
Kurset vil også fokusere på effekter ved å bygge og eie et miljøsertifisert bygg, og kurset retter seg mot utviklere, byggeiere, byggherreombud, prosjektledere og prosjekteringsledere.
Mange byggeiere i Grønn Byggallianse har prøvd seg på BREEAM-NOR. Det er stort spenn i erfaringene deres. Tidlig beslutning og god bestillerkompetanse ser ut til å være avgjørende for å få en effektiv prosess og et vellykket resultat. Det har også vist seg å være svært ulike erfaringer med revisorene.
– Bruk god tid på å engasjere revisor. Revisors erfaring og personlighet betyr mye for at ikke sertifiseringen skal bli preget av tung og uhensiktsmessig regelrytteri, sier Bramslev. Hun mener at det er naturlig at et nytt system som BREEAM gir utfordringer i starten.
– Dette har vært nytt for alle, både byggherrer, konsulenter, entreprenører og revisorer, men stadig flere har nå fått erfaring og prosjektene går lettere og lettere. Mange firmaer har for eksempel innarbeidet sentrale BREEAM-krav i sine standardrutiner, fortsetter hun.
Kurset har et bredt innhold. Man stiller selvsagt spørsmålet om hvordan komme i gang? Her blir det gjennomgang av målvurdering – kost/nytteanalyse av sertifiseringsnivå, hvordan engasjere revisor og AP og registrere prosjektet, kravspesifikasjon for bærekraftige bygg, anbud og kontrahering av rådgivere og entreprenører og å bryte ned ansvar og tiltak for BREEAM-team.
Videre ser man på tidslinje, inkludert kritiske milepæler. Smarte løsninger for kostnadseffektivt sluttresultat med eksempler og integrering med BIM, NOBB og CoBuilder kommer opp.
Det blir en gjennomgang av sentrale BREEAM-emner for byggeier (veileder) og man stiller spørsmålet om nullutslippsbygg er mulig.
Også hjelp til å unngå miljøgifter i bygg, substitusjonsplikt og A20-liste er temaer.
Videre verdiøkning og brukerdialog for miljøsertifiserte bygg og grønne leieavtaler med brukere og byggherreerklæring for nybygg. Herunder bostnader knyttet til bærekraftige bygg/ekstra tiltak, kostnader knyttet til sertifisering/AP/revisor og hvordan få et BREEAM-sertifisert bygg uten ekstra kostnader
Man ser på kostnadsvurderinger og –erfaringer for sertifiserte bygg med konkrete eksempler og det blir en orientering om ordningen BREEAM In-Use for bærekraftig forvaltning.
Mer om kurset på NGBCs hjemmesider.
Nå anbefaler arrangørene at deltakerne har forkunnskaper gjennom BREEAM-NOR Innføringskurs