Politikere og forskere fra hele verden samles snart i Paris for å diskutere klimaspørsmål. Da bruker de mange faguttrykk. Slapp av: Du er ikke den eneste som ikke vet hva alle ordene betyr. "Klimaordboken" som NTNU og Sintef har laget, gir en samling av grei oversikt og lette svar.
Eksempelvis:
Albedo: Mål på refleksjonen til en flate eller et legeme. Angir forholdet mellom innkommende og reflektert stråling. Nysnø har høy albedo, opp til 90 prosent, mens isfri havoverflate har lav albedo. Jorda har en gjennomsnittlig albedo på 37-39 prosent. Redusert havis og mindre snødekke vil gi lavere albedo og dermed større varmeopptak, mens avskoging i de fleste tilfeller vil gi høyere albedo.
CDM: Den grønne utviklingsmekanismen. En av de såkalt fleksible mekanismene i Kyotoavtalen. Et industriland kan få klimakvoter som kan brukes til å innfri nasjonale klimaforpliktelser ved å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Norge var ett av landene som ivret sterkest for å få innført en slik ordning.
FNs klimakonvensjon eller UNFCCC: FNs rammekonvensjon om klimaendringer. Konvensjonen ble forhandlet fram i forkant av FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro, 1992. Den trådte i kraft i 1994, og er nå ratifisert av 195 land pluss EU.
Geoengineering: Manipulering av klimaet for å begrense menneskeskapt global oppvarming. Ulike teknologier kan være aktuelle, for eksempel spredning av partikler høyt i atmosfæren som kan dempe innstrålingen fra sola, eller danning av kunstige skyer. Det er utbredt motstand mot slik klimamanipulering. Både effekt og eventuelle bivirkninger er svært uvisse.
På hjemmesiden til NTNU og Sintefs magasin for forskningsnytt - Gemini.no kan du se en lang rekke ord, uttrykk og forkortelser som brukes i forbindelse med tema klima.
www.gemini.no