- Både regjeringen og Statsbygg er opptatt av en åpen og inkluderende prosess for utviklingen av nytt regjeringskvartal. Derfor presenterer vi vår anbefaling om byformprinsipper, før departement og regjering har tatt stilling til det, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

- Vi er midt i et internt planleggingsarbeid mellom departement og Statsbygg, og således er det litt uvanlig å gå ut med den type informasjon på det nåværende stadiet av prosessen. Vi vet imidlertid at det er stor allmenn interesse for utviklingen og oppbyggingen av det nye regjeringskvartalet, og mener det er riktig å fortelle omverdenen i hvilken retning Statsbygg ønsker å gå.

Både Statsbygg og Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil presisere at denne anbefalingen ikke er det samme som forslag til ny reguleringsplan.

- Dette er Statsbyggs faglige anbefaling med de forutsetninger som legges til grunn på nåværende tidspunkt. Anbefalingen til departementet kan endres hvis forutsetninger endres, påpeker Nikolaisen.

- Etter vår mening ligger det mange gode byformgrep i anbefalingen. Vi har bearbeidet og konkretisert ideer og innspill som har kommet fram i forslagene fra parallelloppdragene, i den påfølgende debatten og i evalueringskomiteens rapport. Og i bunn ligger selvsagt politiske føringer og regjeringens beslutning fra 2014, sier Statsbygg-direktøren.

- Anbefalingen demper høyhuskritikken, Høyblokken forblir høyeste bygning, og utbyggingen blir konsentrert med moderate høyder. Volumsstudier viser at det det mulig å samle departementene innenfor ønsket område. Anbefalingen er konkret og praktisk, men er ikke låst med tanke på arkitektur og kommende konkurranser, avslutter Nikolaisen.

Et forslag til ny reguleringsplan vil bli lagt fram til høring i mai 2016. Planen forventes ferdigstilt og vedtatt i løpet av 2016. Fram til våren vil det derfor pågå et arbeid med utforming av det endelige planforslaget.

I arbeidet med forslag til reguleringsplan for nytt regjeringskvartal har Statsbygg kommet med en anbefaling om byformprinsipper til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Anbefalingen bygger på gode ideer fra parallelloppdragene, drøftingene i evalueringskomiteens rapport og andre innspill.

Hovedtrekkene i anbefalingen er:

  • Hovedvekt av bebyggelse mellom Møllergata og Grubbegata.
  • Konsentrert bebyggelse med variert volumoppbygging og med moderate høyder - 24-48 m. Høyblokken (56 m) er høyeste bygning.
  • Et byggeområde (se figur, felt A) etableres mellom H-blokken og Deichmanske bibliotek.
  • Det legges til grunn 23 m² BTA per ansatt. Dette er lavere enn de 25 m² som ble brukt i parallelloppdragene, men innenfor regjeringens beslutning.
  • Etablering av park i nord-østlig del av området åpner opp for bedre eksponering av kulturminner som Trefoldighetskirken og Deichmanske bibliotek.
  • Hovedadkomst fra Akersgata.
  • Det opprettes en utvidet sikringssone, Ring 1 senkes og alle rampene som knytter Ring 1 til det omkringliggende gatenettet fjernes.
  • Hele området blir åpent for fotgjengere og syklister.
  • Se illustrasjoner.

Prinsippene som presenteres, omhandler fase 1 med 5.700 arbeidsplasser, byggeperiode 2024-2034.

Statsbyggs anbefaling er oversendt Kommunal- og moderniseringsdepartementet for videre behandling. Reguleringsplanen forventes lagt ut til offentlig høring i løpet av våren 2016. Hensikten med å presentere anbefalingen er ønsket om åpenhet rundt pågående prosess.

Anbefalingen viser ett konkret forslag til utbygging, men det er kun byformprinsippene som skal tas videre til reguleringsplanen. Dette er prinsipper som fastsetter høyder, utnyttelse, lokalisering av plasser og gater og hvor det kan bygges.

Statsbyggs hovedkonklusjoner at det er fullt mulig å etablere et godt og effektiv regjeringskvartal, som samtidig kan gi noe tilbake til Oslo by. Vi anbefaler derfor at det arbeides videre langs de linjene som er trukket opp.

Anbefalingen er utformet av Statsbygg i samarbeid med våre konsulenter: Nordic - Office of Architecture, Multiconsult og Civitas.

Statsbyggs anbefaling: Se plansjer med bilder og tekst

Bilder: Se kart og illustrasjoner til anbefalingen.

 

Kilde: Statsbygg