Med et overskudd av produsert energi, blir Voldsløkka den første plussenergiskolen i Oslo. SINTEF skal gjennom EU-prosjektet ARV forske på løsningene.
Voldsløkka skole og kulturstasjon i Oslo utgjør det norske demonstrasjonsprosjektet i Horisont 2020-prosjektet ARV. Prosjektet omfatter bygging av en ungdomsskole for 810 elever, og renovering av en historisk sementfabrikk som skal brukes som kulturstasjon.
Den nye skolen skal bygges som den første plussenergiskolen i Oslo, med et overskudd av stedlig produsert energi. Dette skal oppnås ved hjelp av 1 556 m2 fasade- og takmonterte solcellepaneler.
Aktivitetene som skal gjennomføres i prosjektet innebærer ressurseffektive renoveringsprosesser, optimalisering av bruk av fjernvarme, samt innbyggermedvirkning. Målet er å legge til rette for fremtidige Citizen Energy Communities.
Prosjektet er utviklet av Oslobygg (OBF), Oslo kommunes eiendomsutvikler. OBF er også eier av byggene i Voldsløkka-prosjektet. SINTEF er forskningspartner.
Redesign av bærekraftige bygninger
Målet med denne arbeidspakken (WP4) som SINTEF er ansvarlig for i ARV-prosjektet, er å adressere design av nye og oppgradering av eksisterende bygninger til plussenergibygg, for å:
- redusere energiforbruk og utslipp,
- øke energieffektiviteten,
- kombinere bærekraft med estetikk og livskvalitet (i tråd med ny europeisk Bauhaus-strategi).
- Gjennomføring av klimatilpasset design ved bruk av åpne overvannsløsninger og grønne løsninger for utearealer.
- Integrasjon av bygningsintegrerte solcelleløsninger (BIPV) i fasader for å kombinere arkitektonisk estetikk, standardisering og energiproduksjon.
- mindre nedbør håndteres lokalt,
- store nedbørsmengder forsinkes,
- ekstrem nedbør ledes til sikre flomveier.