Scandic Ishavshotel i Tromsø er kommet langt med digitalisering av den tekniske driften. Nylig installerte de digital overvåking og styring av brannalarmsystemet på hotellet.

– Sikkerheten for våre gjester står selvfølgelig helt sentralt, og med løsningen «EcoStruxure Fire Expert», får vi full oversikt over brannalarmsystemet i bygget, sier teknisk leder, Trond Erik Grådal.

EcoStruxure Fire Expert er en online applikasjon for effektiv styring av forskjellige Esmi brannalarmsystemer. Systemet er basert på en skyløsning, som gir enkel og sikker tilgang til branninformasjon, uansett hvor du er.

Uønsket brannalarm skaper uro
Uønskede alarmer er et utbredt problem i mange bygg. Dette er rett og slett alarmer som går fordi anlegget oppfatter noe som brann, selv om det ikke er en faktisk brann.

– Uønskede alarmer skaper jo unødvendig uro og stress for gjester og ansatte. Enhver alarm må håndteres, enten den er reell eller ikke. Tidligere måtte vi kalle ut en mann, og det kostet tre timer. Med den nye løsningen kan jeg koble ut en detektor fra egen mobil, uansett hvor jeg befinner meg.

– I tillegg er brukergrensesnittet veldig godt lagt opp. Med en times opplæring blir du nesten «superbruker». Systemet gir god visuell oversikt, og resepsjonen mottar varsel dersom noe bør undersøkes nærmere. Dette er spesielt kjekt i helger og høytider, hvor driftspersonalet ikke er til stede døgnet rundt, sier Grådal.

Saken fortsetter under bildet:

Med en times opplæring blir du nesten «superbruker». Systemet gir god visuell oversikt, og resepsjonen mottar varsel dersom noe bør undersøkes nærmere.[/caption]

Forebyggende vedlikehold
Tidligere måtte hotellet inspisere brannanlegget manuelt.  Med «Fire Expert» får de beskjed dersom en detektor har samlet for mye støv, eller dersom systemet oppdager andre feil og mangler. Slik kan de være i forkant og utbedre, før uønsket alarm oppstår.

– Vår servicepartner JM Hansen kan logge seg inn på systemet før besøk og få full oversikt over sykdomsbildet på sentralene våre. På den måten kan de ta med seg riktig verktøy og utstyr og fikse alt som trengs, allerede ved første besøk, sier Grådal.

Gir økt effektivitet og trygghet
Karianne Bjerknes, leder for Brann & Sikkerhet i Schneider Electric, støtter Grådal i at det er mye å hente på digitalisering.

Karianne Bjerknes fra Schneider Electric mener at svært mange bygg og anlegg vil ha stor nytte av online-løsningen «EcoStruxure Fire Expert».[/caption]

– Både større og mindre eiendomsselskaper vil kunne dra nytte av vår Fire Expert-løsning. Det samme gjelder for kommuner med flere lokasjoner. Først og fremst kan man redusere unødvendig uttrykning og kjøring mellom lokasjonene. Kommuner med ambulerende løsning på drift, vil få en ekstra trygghet. Brukervennligheten er betydelig bedre enn ved en tradisjonell brannsentral. Dette gjør at informasjon om brannalarmsystemet blir tilgjengelig for alle som er på jobb. Om du for eksempel er sykepleier på nattevakt, så gir det en ekstra trygghet og kunne sjekke at brannalarmsystemet i bygget er i orden, avslutter Bjerknes.