Usikkerhet hos byggherren, Oslo kommune, om teknologisk løsning på bygningsautomatisering, ga Skagerak ITB jobben i rehabiliteringsprosjektet kjent under navnet Grünerløkka lufthavn. Selskapet kunne skilte med Wago Solution Provider og mange års erfaring med KNX. Overlevingsdatoen er nå klar; 1. juni. Oslo kommunes rundt 130 år gamle kultureiendom i Oslo har gjennomgått refundamentering og innvendig riving av interiør og innredning, samt fått installert byggautomasjon med toppsystem og tre ventilasjonsaggregater. Bygget gikk i mange år under navnet Musikkens hus og Jazzens hus, men har siden 1994 vært mest kjent som Grünerløkka lufthavn. Toftesgate 69 i Oslo er 130 år gammel bygning og har hatt mange bruksområder. Nå fullstendig rehabilitert med moderne tekniske installasjoner. Foto: Digitalt museum[/caption] For å ta steget helt tilbake til opprinnelsen, så ble bygget satt opp i 1890-årene. Først holdt Svend Foyns Praktiske Borgerskole til der, 'der praktiske sysler i den djerve sjømanns regi ble utført'. En borgerskole skulle, etter opplysningstidens idealer, tilby utdanning som var bedre tilpasset byens borgerskap enn det latinskolen kunne. Svend Foyn (1809-1894) er mest kjent for den moderne hvalfangsten. I 1902 flyttet kommunen sin Maskinistskole og Den Elementær-tekniske dagskole til bygget. Disse holdt undervisning der helt fram til 1960-tallet, da Grünerløkka handelsskole overtok lokalene. Senere skiftet skolen navn til Grünerløkka videregående skole. Nå er eiendommen rehabilitert som en byggherrestyrt entreprise med moderne bygningsautomatisering skal overlevering skje 1. juni 2021. Grünerløkka Lufthavn er en ikke-kommersiell organisasjon som driver scenen og cafeen MIR, Galleri 69 og øvings- og arbeidsrom for musikere og kunstnere i Oslo. Lufthavna ble stiftet i 1994 og er støttet av kulturetaten i Oslo kommune og musikkutstyrsordningen. Etter denne omfattende rehabiliteringen som er utført av Thorendahl AS, vil bygården igjen benyttes til ulike kulturtilbud med øvingsrom, scene og kafé.I og med at det er kunstnere og musikere som skal bruke bygget, og kunstnernes mangfoldig bruk av materialer og musikere med følsomme instrumenter, er et godt tilpasset inneklima særlig viktig.  

Prosjektet i Oslo styrt fra Sauda

Rune Hellerslien har jobbet 15 måneder med prosjektet, det meste fra sitt kontior i Sauda.[/caption] Rune Hellerslien har styrt prosjektet for Skagerak ITB fra sitt kontor i Sauda, et oppdrag han har jobbet med i 15 måneder. - Et spennende prosjekt, og ikke minst er det nok spennende for kulturetaten siden dette er første bygget som har ett SD-system. Det å få bistått kunden med vår kunnskap etter prøvedriften er spennende for at folkene der skal kunne forstå og regulere bygget energiopptimalt på sikt, sier Rune Hellerslien. Og legger til betydningen av et godt samarbeid med Alexsander Solberg som er hovedprosjektleder Thorsov Elektro As.   - Hele installasjonen av bygningsautomatisering, det vil si fullstendig leveranse fra styreskap til fullverdig toppsystem styres med KNX, sier han. - Vi har i alle år levert ITB-tjenester til byggebransjen, først og fremst entreprenører, hvor vi har vært konsulent og rådgiver. Stifteren av Skagerak ITB, Vidar Luth-Hanssen var selv tidlig ute i Norge med KNX og bygningsautomasjon, da dette kom til Norge, forklarer daglig leder i Skagerak ITB, Ola Nicolay Fevang. Han understreker også betydningen av å ha de rette partnere når kompliserte prosjekter skal gjennomføres, og påpeker at Skagerak ITB er «Wago Solution Provider», og har levert flere solide anlegg og løsninger med Wago-kontrollere som fundament. Også ved dette prosjektet for Oslo kommune.   Rune Hellerslien innrømmer at det har vært utfordringer med prosjektet. I en periode var de fire uker forsinket med installasjonen av automasjonssystemene. Men med erfaringer fra flere kompliserte installasjonsjobber med bygningsautomasjon, blant annet rehabilitering av Stavanger svømmehall i årene 2016-2018, ble de fire ukene innhentet i løpet av én uke. Og dermed lander de greit til kontraktens overleveringsdato. Han forteller at opprinnelig skulle overleveringen skje ultimo april, men som det ofte skjer med rehabiliteringsprosjekter dukker det opp noe uventet. - Vi så tidlig at det ville bli problemer å få til en overlevering i april, så dato ble endret, sier han og påpeker betydningen av å ha nødvendig tid til å regulere riktig for å få maksimal romstyring. - Nå er dette Kulturetatens første bygg som styres av et toppsystem. Vi er sikre på at det også er et godt energioptimalisert bygg, fastslår Fevang, og legger til at det er tilknyttet fjernvarme.

Rehabiliteringen utført som generalentreprise

I en pressemelding Thorendahl sendte ut i 2019, skrev de at seriøsitets- og kvalitetskravene til Kulturetaten er omfattende, og at dette er en antikvarisk rehabilitering med faglige utfordringer, uttalt av daglig leder i Thorendahl AS, Ingvar Røang. Rehabiliteringen av Toftesgate 69 i Oslo har vært utført som en generalentreprise, det vil si at Kulturetaten har hatt prosjektansvaret. Som byggherre har de inngått kontrakt med Thorendahl AS som generalentreprenør, som da har hatt ansvar for hele utførelsen, det vil si anbudsinnhenting, koordinering og framdrift av alle fag. - Vi har opplevd et godt samspill med Thorendahl, bemerker Fevang. Skagerak ITB har drevet med automasjon siden oppstart i 2007, men gikk enda hardere inn i industriell automasjon etter å ha levert SRO-anlegget i Holmestrand stasjon. Herfra ble det flere industrielle prosjekter, som samferdsel og tunneler som underleverandør i prosjekter for Statens Vegvesen. - Hvorfor fikk dere tilslaget av Oslo kommune Kulturetaten på denne jobben? - Det var mange ukjente teknologiske løsninger for kulturetaten. De var usikre på hvordan tenke toppsystem og komponenter. Vi kom opp med en løsning som i bransjen har vært kjent over tid, og dermed gir en trygghet for byggherren, sier Ola Nicolay Fevang til slutt. Sentrale aktører: Prosjektleder Kulturetaten Oslo Kommune, Tommy Sand Direktør Eiendom Oslo Kommune, Stian Pettersen Prosjekt leder Thorendahl AS, Lasse Wavik Anleggsleder Thorendahl, Thomas Volkmer Thorsov Elektro AS, Øyvind Voss anleggsleder EL. Haaland Klima Prosjektleder, Morten Johan Svendsberget Daglig leder Skagerak ITB AS, Ola Fevang Artikkelen ble publisert første gang 31. mai 2021, men er oppdatert her.