Det er Schneider Electrics lange erfaring innen avbruddsfri strømforsyning og energistyring som er opphavet.

Blant de 10 målene om bærekraft som Schneider Electric offentliggjorde under COP21 i Paris i begynnelsen av desember, er det tiltak for å utvikle teknologi knyttet til fornybar energi og microgrid.

- Vi lever i en veldig spennende tid hvor nye teknologier tillater oss å fullstendig revurdere måten vi håndterer energi på, og oppnå større effektivitet og bærekraft, uttaler Jean Pascal Tricoire, Chairman og CEO i Schneider Electric.

- Reduksjonen av global oppvarming krever at vi går over fra fossil til fornybar energi. For å gå denne veien må vi dog finne bedre løsninger til energilagring. Helt til nå har ikke elektriske nett tillatt å integrere fornybare energikilder i nettet på en effektiv måte. Den eneste løsningen for å forebygge strømbrudd var å bruke dyre og ineffektive backup-systemer, som strømaggregater basert på bruk av fossilt drivstoff.

Bare med en effektiv, skalerbar form for energilagring kan vi takle disse utfordringene og legge til rette for energireserve tiden kommer da elektrisiteten er mest etterspurt.

Med grunnlag i sin globalt ledende posisjon innen energistyring og avbruddsfri strømforsyning, lanserer Schneider Electric EcoBlade, et skalerbart system for energilagring til bruk i elnett, boliger, næringsbygg IT- og industrimiljøer.

EcoBlade er et fleksibelt lagringssystem basert på Li-ion-batterier. EcoBlade består av blader på samme størrelse som en 30-tommers skjerm og veier cirka 25 kilo. Hvert «blad» inneholder en smart, nettilkoblet batterimodul og er klar for bruk som en frittstående komponent. I et hjem utstyrt med solcellepaneler, kan husstanden lagre energi, og ta denne frem ved behov.

En fordel med EcoBlade, er at den kan gi større energimengder i en kort periode. Batterier har den egenskapen at de kan levere mye energi momentant. Dette kjenner vi fra akselerasjoner i elektriske biler. Det gjør at de kan fungere nesten som en "overtrykksventil" i en kort periode, og dermed unngå å måtte overinvestere i elnettet.

Man kan unngå å legge nye kabler og trafoer i lokalmiljøet for å ta disse strømtoppene som kommer blant annet fra ladning av elbiler.

EcoBlade-løsningen er skalerbar i sin helhet, og vedlikeholdet foregår enkelt og raskt. Hvert EcoBlade kan integreres i det brede økosystemet av energiløsninger fra Schneider Electric som baserer seg på StruxureWare-programvarepakken og skybaserte integrerte servicemoduler.

StruxureWare samler og styrer vær- og driftsdata, optimaliserer energiytelsen gjennom hele kjeden fra energikilden, som for eksempel solcellepaneler eller vindgeneratorer, for å lagre og bruke energi mest mulig effektivt.

Lanseringen av EcoBlade i Norge er planlagt i 2016/2017