Elektrifiseringen av fritidsbåter er godt i gang. Tilbudene øker i stadig større tempo tross skepsis til rekkevidde og driftssikkerhet. Den samme skepsis møtte overgangen fra seil til motor i sin tid. Da startet sjøfarerne motoren først et stykke fra land. Det første strekket ble tilbakelagt med seil eller årer av sikkerhetsmessige vurderinger. Ny teknologi møter alltid stor skepsis.
Tekst: Arne Eggen Foto: Green Waves
Vi har ca. én million fritidsbåter i Norge i dag. Båter med lang levetid, mange med bensin- eller dieselmotor. Folk elsker sine båter selv om mange misliker motoren. Den lager støy og bidrar negativt til klimautviklingen. Dette innebærer at markedet for ombygging av eldre båter til stille og klimavennlig drift forventes å øke kraftig. Det samme gjelder nye båter. De tekniske løsningene med elektrisk båtmotorer, både innenbords og utenbords øker kraftig som oppgraderinger til eksisterende båter og i forbindelse med nye skrogdesign. Noen begrensninger må imidlertid fortsatt løses.
Denne båten er under sveising i Arendal. Og blir Green Waves GW630x.[/caption]
Jakob forteller engasjert at det er en økende og tydelig interesse og pågang for fritidsbåter og spesielt båter med ny teknologi. Green Waves vil i år levere rundt 30 båter - 12 nye og 18 ombygginger. Flere og flere ser at dagens bruk kan foregå elektrisk. Det er gjort to store undersøkelser som viser at mesteparten av dagens båtbruk for saktegående båter kan foregå elektrisk med teknologi som allerede eksisterer.
Green Waves har sine lokaler mellom Tvedestrand og Risør. Her kan de blant annet løfte båter på land og gjøre komplette ombygginger.
Ombygging i en trebåt, fra forbrenningsmotor til elektrisitet.[/caption]
Det ser ut til at Type2 ladeplugg blir en standard også på sjøen. Fordelen med dette er at mange ladestasjoner kan gjøres mobile og flyttes fra havna opp til fjellet når sesongen endrer seg.
- Sikkerhet med 48V spenning og LiFePO4 batterier så er det svært lite som kan gå galt. Batteriene har selvstendig styring og har egne brytere innvendig. Dette, slik at man prøver å kortslutte koblingen, så vil bare batteriet koble fra slik at alt på innsiden er beskyttet.
Lithium jernfosfat LiFePO4 har en vannbasert elektrolytt og har kun 1/3 av den kjemiske energien til et typisk elbil-batteri (Li-ION NMC). I tillegg kreves det 3 ganger høyere energi for å få en «Thermal runaway» med jernfosfat sammenlignet med typisk elbil-batteri. Summen av dette gjør elbåter mye sikrere mot slike hendelser enn det elbiler er. I alle fall i elbåtene fra Green Waves.
I samtale med Jakob Storjord Andersson - klimaflyktning og entusiast
ITBaktuelt har intervjuet en av de som ikke er skeptisk. Jakob Storjord Andersson er en 33 år gammel klimaflyktning fra Narvik. Han flyttet til Grimstad i 2010 for å studere fornybar energi. Her bodde han fem år i seilbåt og har tidligere arbeidserfaring fra utvikling av frittfall livbåter hos VIKING Norsafe. Det siste prosjektet var utvikling av en elektrisk livbåt. Han er spesielt opptatt av sammenhengen mellom funksjon og design, om hvordan man kan løse oppgaven på enklest mulig måte. Han jobber i dag som teknisk leder hos Green Waves i Risør. Jakob er bosatt i Homborsund med samboer og to barn. Green Waves i Risør bygger om eldre båter til eldrift slik at båten kan gi glede i mange år. Dette i tillegg til å utvikle og produsere fremtidens fritidsbåter med klimavennlig fremdrift. Bedriften har store ambisjoner om utvikling og vekst og er på vei ut av startgropa.Marked, respons og utvikling av fritidsbåter

Utfordringer, teknikk, lading og saltvann/korrosjon
- Systemene Green Waves benytter i dag er basert på 48V DC, med LiFePO4 batterikjemi. Kjemien er valgt på grunn av lang levetid og svært gode sikkerhetsegenskaper. Batteriene kommer i tette stålbokser på 2.5kWh per stykk, og en normal installasjon består av 4 batterier, forklarer Jakob Storjord Andersson. Motorene som benyttes i dag kommer fra Water World i Nederland og kan kobles direkte på aksling uten girkasse. Dette gir en enkel og støysvak installasjon med svært få bevegelige deler. Lading foregår på CEE-rundplugg, og en standard lader på 1kW, det vil si like i underkant av 5A strømtrekk på uttaket. Full lading tar 10 timer og er den tiden man ofte uansett ikke benytter i båten. - Miljøet i en båt setter høye krav til valg av komponenter og utførelse. Alle kabler er dobbelisolert, alle koblinger må lukkes med krympestrømper og lim. Dessuten blir alle koblingspunkter smurt med egnet kjemi slik at fukt og korrosjon unngås, sier han.Teknikk, standardisering, sikkerhet og systemintegrasjon
Jakob forteller videre: - Siden båtene er energieffektive, og vi legger opp til et bruksmønster som ikke krever så mye energi så kan alle som har båtplass med landstrøm i dag eie elbåt. - Tilgjengelige løsninger på markedet i dag er ofte «selvsentrerte». Slik som motoren fra Water World de er ikke automatisk integrerte med batterier eller kartplotter. Green Waves har fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle sin egen full-elektriske drivlinje. Denne utviklingen vil blant annet ta for seg systemintegrasjonen som vi ser er en mangelvare i dagens systemer. Båter generelt er litt som biler var på 80-90 tallet, der stereo kun er enda en forbruker av 12V. Samtidig ser vi utviklingen i dagens bilmarked der kunder forventer beskjed dersom det blir lavt lufttrykk i høyre dekk bak.