Å Insite er en energidataleverandør, og samler energidata som danner grunnlaget for rapportering, leietakerfakturering og energieffektivisering. Dataene kan benyttes på tvers i alle typer løsninger, av ulike avdelinger, og av eiendomsaktører så vel som tjenesteleverandører.

- Dette er en ung bransje, og hittil har alle tjenesteleverandører gjort alt. Nå må vi over på spesialisering for å gjøre løsninger lønnsomme for både kunden og leverandørerene, påpeker han. Vi har flere tjensteleverandører som kunder, som ser at de kan fokusere på sin spisskompetanse mens vi leverer energidataen de trenger.

- Vi vil spesialisere oss innen energidata, Dette er spennende fordi kundegruppen utvikler seg, og vi møter aktører med nye løsninger for å få til det grønne skiftet hele tiden. Samtidig ser vi at eiendomsbransjen må møte nye og stadig strengere krav fra rammevilkår og leietakere.

- Kanskje aller øverst i pannebrasken er EUs CSRD (bærekraftsdirektivet) for eiendomsbransjen. Det blir betydelig strengere krav til rapportering. Korrekt datagrunnlag er avgjørende for å få dette til. Derfor er det nødvendig å sikre at du har det nødvendige datagrunnlaget som kreves for å nå dagens og fremtidens rapporteringskrav - og som muliggjør automatisering av rapporter til både intern og ekstern bruk, sier Kristian Aarstad Vennemoe i Å Insite.

I tillegg setter det reviderte bygningsdirektivet nye, høye krav til energieffektivitet for eksisterende bygninger, og krever at alle nye bygg skal være nullutslippsbygg innen 2030. I forbindelse med disse kravene må eiendomsaktører implementere løsninger for å gjøre byggene mer energieffektive.  Her kan man slå flere fluer i en smekk og sikre energieffektivisering samtidig som man automatisererer miljørapportering. For eiendomsaktører handler det bare om å finne gode software eller rådgivningsleverandører som kan benytte god data. 

- Om du spør, så er svaret mitt ja, energieffektivisering er en vekstindustri! Dette har stor effekt på det grønne skiftet, som skal gå løs på verdens bygningsmasse som står for 40 prosent av negative utslipp. SINTEF forteller at vi kan spare 42TWh innen 2050, tilsvarende 3400 store vindturbiner. Så dette er givende å jobbe med, et bidrag til en bedre verden, sier han.

- Hva tror du om markedet fremover?

- Jeg er voldsomt optimistisk. Energi har aldri vært viktigere, og vi kan spare både penger og styrke forsyningssikkerheten. EU har satt fart på dette, og det er høy etterspørsel og mye som må på plass, også i henhold til EUs taksonomi.

- Energidata har lenge vært en flaskehals for energieffektivisering av industri- og næringsbygg. Vi jobber for å løse disse utfordringene, sånn at flere kan ta datadrevne beslutninger og smartere valg, sier Kristian Aarstad Vennemoe.

15 prosent besparing? Nei takk, mye mer...

Ved hjelp av et godt EOS-system, gjerne kombinert med god rådgivning, er det fullt mulig å oppnå 15 prosent reduksjon i strømforbruket. Det er mange svært tilfreds med. Men det var ikke nok for André Ibenholt, teknisk leder i konsulentselskapet Veifo. Han er en av dem som benytter energidataene fra Å Insite. 

– Vi slo oss ikke til ro med tall som er en godt etablert sannhet. Vi ville utfordre dette i byggene vi jobber med, og har klart å få til besparelser på mellom 20 og 40 prosent. Alle potensialer er utnyttet til fulle, sier han.

Han peker på at det benyttes høykvalitetsdata til riktig tid, kombinert med god rådgivning.

– Det er lett å tro at man har et velfungerende og energieffektivt bygg. Men hvordan kan man egentlig klare å identifisere komponentene som er vanskelige å oppdage, men som drar mye kraft? Jo, da trenger man høyoppløste data som kommer med én gang, påpeker han.

Han viser til at gjennom Å Insite kan det hentes data med så stor hyppighet at Veifo får tatt høyde for flere variasjoner. Det kan lages algoritmer som forutser temperatur og værfenomener flere dager fram. Spotprisene er kjent litt framover i tid, så med denne oppløsningen på dataene er det mulig å styre utenfor de høye forbrukstidene. Og dermed ha mulighet for å slå spotprisen med 40–50 øre er Ibenholts erfaring.

Veifo leverer energi- og vedlikeholdsledelse til det norske eiendomsmarkedet. De har blant annet ansvaret for den tekniske eiendomsforvaltningen av Galleri Oslo, en bygning som strekker seg fra Vaterland i hovedstadens sentrum til Grønland. Da EOS-leverandøren deres utfordret Veifo til å prøve Å Insite, var de ikke i tvil om hvilket bygg som skulle være prøvekanin. Galleri Oslo ble «den perfekte kandidaten til å prøve ut nytt utstyr».

- På Galleri Oslo har vi jobbet strukturert med energioptimalisering siden 2016. Før dette var det allerede gjort en del utbedringer, blant annet innvestering i nye ventilasjonsanlegg. De tekniske utbedringene reduserte energiforbruket. Siden Veifo kom inn har vi redusert energiforbruket ytterligere. Gjennom daglig EOS oppfølging med idriftsorganisasjonen har vi redusert energiforbruket med i overkant av 8 mill kw, sier André Ibenholt (bildet til venstre).

– Jobben vår er jo å se på alle sammenhengene i en bygning. Når vi kombinerer tilnærmingene fra vedlikehold og energirådgivning, kan vi bruke de beste verktøyene fra to verdener, forteller Ibenholt.

Noova gir kundene større innsikt

En annen som har tatt i bruk energidataene fra Å Insite, er strømselskapet Noova. Selskapet peker på at dette åpner nye muligheter for deres kunder, både innen leietakerfakturering og bærekraftsrapportering.

I Noovas arbeid er det behov for å bruke undermålere som gjør at de får flere detaljer på enkelte strømkurser. Valget falt på Å Insite som i tillegg til å hente ut data fra eksisterende målere, kan supplere med nye undermålere der det er behov for det.

– Slik måling gir oss en dypere innsikt enn vanlige målere. Med denne type måling kan vi blant annet plukke opp flere detaljer på enkelte strømkurser som vi vet bruker mye strøm, og som vi ønsker å følge opp videre. Eller vi kan bruke innsikten til å fordele kostnader ut fra faktisk forbruk, noe stadig flere får øynene opp for, forteller CTO i Noova, Jarl Haugland (Bildet til venstre).

Han mener at én ting er å samle kvalitetsdata, en annen sak er å presentere informasjonen på en forståelig måte. 

- Å Insite er knallgode på å få tak i data, og vi i Noova er eksperter på å visualisere og utnytte dette videre, sier Haugland.Jarl Haugland - Noova

Jarl Haugland mener at altfor mange bedrifter ikke har god nok oversikt over hvor mye strøm de bruker, og dermed sløses bort både energi og penger.