- Hvem skal du ha ferie sammen med?
- Det blir med kjernefamilien, min kone og to barn på 14 og 19! De holder ut ennå. Men det er nok takket være at vi har mange gode venner og familie, som tar turen innom gjennom sommeren. 

-Tar du med deg jobbsaker og er laptoppen med?
- Å legge jobben helt vekk er jeg ikke så veldig flink til. I drift er man alltid «litt på». Slik har jeg hatt det i alle år, så ingen unntak i år. Vi har ingen kritiske prosjekter eller prosesser gående, så yr.no blir nok mer besøkt enn FDV-portalen i ferien. Men ja jeg ser frem til ferie og ett lavere turtall. 

- Din favorittdings om sommeren, en du bare må ha med deg?  
- Om sommeren blir det mye sosial matlaging, gjerne ute ved grillen. Da er det viktig med eget forkle og skarp kokkekniv. 

- Hva er dine hovedinteresser og hobbyer utenom jobben?
- Min interesse er MC-kjøring, gjerne på grusveier. Noen kvelder i garasjen går med til å skru, men får god hjelp av min yngste datter. I sommer skal vi på vår første lengre MC-tur så vi har brukt våren på å forberede oss. Det gleder jeg meg til. Om høsten er det fint med noen helger på hytta med jakt. Det er alltid spennende, samtidig utrolig godt for å «varve» ned litt. Ellers er min nabo Nordmarka min favoritt destinasjon, året rundt. 

- Er du en flink kjøkkenmester og kokk hjemme, når det skal stelles i stand selskaper?
- En mesterkokk er jeg nok ikke, men jeg blir utrolig glad av å lage mat, spesielt sammen med andre matinteresserte. Trives i sosiale lag og gjerne med litt kokke-vin i glasset og god stemning. Men jeg er nok mer fokusert på lørdager enn i hverdagen. 

- Får du tid til å lese i løpet av sommeren, og hva slags leselektyre foretrekker du, aviser, bøker, annet? 
- Jeg har alltid foretrukket å lese faglitteratur. Er en praktiker og syntes det er viktig å fordype og oppdatere meg litt. Mye av bransjen beveger seg stadig raskere og det er mye spennende som skjer. For meg er dette ofte inspirasjon til nye ideer. Ellers er det behagelig med en god podcast på øret mens man drømmer seg litt vekk. 

- Hva tenker du om «litt ekstra godt drikke» i sommer og på ferie? Øl, vin etc?
- Drikke etter mat og vær alltid. Foretrekker en kald pils i skyggen, men gjerne vin til matlagingen. Mitt lunsjtips må bli en kald Vino Verde. Da tåler du mer sol!

- Hva er det største prosjektet du jobber med om dagen?
- I Aspelin Ramm har vi mange prosjekter. Ett eksempel er den pågående byggingen av Campus Ullevaal, som er ett spennende prosjekt og viktig bidrag inn i Innovasjonsdistriktet Oslo Science City.  Ett annet eksempel er prosjektet Landbrukskvartalet som også blir ett viktig bidrag til nytt hjerte og byrom i Oslo indre øst, for å nevne noen. Det er ellers høy aktivitet i selskapet på mange områder og vi er godt stilt og heldige. 

- Hvordan ser høsten ut jobbmessig, er det mye som skjer fremover?
- På eiendommen VIA er det spesielt ett prosjekt jeg vet blir spennende og læringsrikt. For bedre visualisering og energianalyse skal vi integrere «live» energidata inn i 3D-modellen. Dette gir oss muligheter og verktøy til å identifisere tekniske problemer også med maskinlæring. Dette blir i tillegg ett godt supplement for å sikre en complient data for CSR-rapportering. Ett annet spennende pilotprosjekt er live visualiseringen av inneklima og feedback-funksjoner fra leietaker. 

- Hva tror du om bransjens fremover, på kort og lang sikt, er du optimist eller pessimist med tanke aktivitetsnivået?
- Ett interessant spørsmål. I Aspelin Ramm er vi optimister og er skodd for nye prosjekter. Det er en heldig og positiv situasjon.   

- Også med teknologi- og digitaliseringshatten på, er jeg svært optimistisk. Dette handler om mennesker og prosesser, og det er inspirerende å se stadig nye former for samarbeid på tvers av fag og selskaper innenfor eiendomsbransjen. Det er en positiv modning!

- Ny teknologi og kompetanse også fra andre bransjer og ikke minst IKT-sektoren, bidrar til en kultur med kunnskapsdeling og åpenhet, som igjen skaper nye samarbeidsmuligheter. Mye av dette er jo nøkkelen til innovasjon. Men om vi som bransje er like fleksible og tar oss like «god råd» fremover vil jo tiden vise.

- Jeg tror vi vil se en forsiktig endring. Den økonomiske usikkerheten vil nok påvirke innføring og utvikling av ny teknologi, også innen eiendomsbransjen. Denne situasjonen er ikke unik, og vi har sett den før. Lavere investeringsvilje og begrenset tilgang til kapital fører naturlig til nedskalering av prosjekter.

- Det er av den grunn enda viktigere enn noen gang, at når vi først bygger systemer, digitale løsninger, nye produkter og bygg at det nettopp blir «right first time». Det er først da vi har kuttet kostnader, spart ressurser og miljøet. Jeg ser derfor et stort potensial for å bruke mer data aktivt for å effektivisere og optimalisere prosesser innenfor bransjen. 

- Men innovasjon drives av samspill og det må vi huske på, når høstmørket og regningene kommer. 

- Alt i alt, jeg balanserer mellom optimisme og pessimisme. Men som Jan Teigen så fint sa det: "Vet det går bra til sist!"


Les også dette sommerportrettet:

Vigdis Sværen: - Sommerhytte i Stavern, ferien er enkel å planlegge