Lorang Strand fra Asker ble beste norske utøver i yrkes-VM i Russland. 21-åringen mener yrkesfag åpner opp mange spennende dører, men at altfor få unge kjenner til mulighetene. - Mange har nok en oppfatning om at yrkesfag er å velge den «smale sti,» at du låser deg til noe veldig konkret. Som nyutdannet elektriker opplever jeg det motsatte. Her er det så mange retninger du kan gå videre, sier Lorang Strand. Strand, som nettopp har tatt fagbrev, ramser opp. - Det er alltid bruk for elektrikere innenfor så utrolig mange områder. Dessuten er det gode muligheter for å utdanne seg videre. Mange velger blant annet å bli elektroingeniør. Det er også flere og flere som satser videre innen programmering.

Beste nordmann

Asker-gutten har nettopp kommet hjem fra Kazan i Russland hvor han deltok i Worldskills – eller yrkes-VM. Sammen med 18 andre unge representerte han Norge som ett av totalt 63 deltakerland. Verdensmesterskapet ble arrangert for 45. gang og talte godt over 1 300 deltakere. Lorang deltok i «grenen» elektriske installasjoner og ble best blant de norske deltakerne i hele VM og fikk utdelt en Medal of Excellence. - Det var utrolig stas å få lov til å være med. Jeg var nok ikke helt forberedt på hvor stort og omfattende det kom til å være. Til og med president Putin var der og holdt tale siste dagen, forteller han. - Det er ekstra gøy å få utfordre seg selv og se hvordan man ligger an i sammenlignet med andre. Jeg har lært utrolig mye og føler vel egentlig at jeg nå er jeg enda bede rustet til å gjøre en god jobb. Dessuten var det veldig moro å møte fagfolk fra forskjellige land og snakke med dem om hvordan de jobber.

Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om

Dytt bak av sjefen

Uten sjefens engasjement hadde det kanskje ikke blitt en Russland-opplevelse på Lorang Strand.[/caption] Det var sjefen til Lorang, daglig leder av Ansnes Elektro, Jan Bergerud, som ga Strand et aldri så lite «dytt bak» som fikk han til å melde seg på yrkes-NM. Dette gjorde at han kvalifiserte seg til verdensmesterskapet i Russland.

- Alle læringer hos oss oppfordres til å prøve seg i yrkes-NM. Jeg syns det er viktig å utfordre dem. Dessuten tror jeg slike mesterskap er med på å løfte frem yrkesfag og få dem til å bli litt ekstra stolte over det de gjør og alt de kan få til. Vi er utrolig stolte av Lorang som gjorde det knallsterkt i VM, sier Bergerud.

Elfag-kjeden satser på montørene

Lorang er i dag fast ansatt hos Ansnes Elektro som er en del av Elfag-kjeden. I fremtiden håper han at enda flere får øynene opp for yrkesfag og at han kan bidra til å inspirere flere til å velge den retningen. I tillegg mener at han politikerne har en jobb å gjøre: - Det er stor mangel på yrkesfaglig kompetanse i Norge. Politikerne kan gjøre det enda lettere å velge yrkesfag blant annet ved at man slipper å måtte ta opp masse fag for å utdanne seg videre. Det tror jeg vil bidra til at flere unge velger yrkesfag og endre oppfatningen om at det begrenser mulighetene dine. I Elfag-kjeden blir de ekstra motivert av medlemmer som tar faget på alvor. - Ansnes Elektro skal ha all honnør for at de både tar inn lærlinger og lar de få mulighet til å bli med på konkurranser som Worldskills. Det bidrar til å høyne anseelsen, styrke kvaliteten på arbeidet vårt og ikke minst sikre rekrutteringen til bransjen. Og vi opplever at det kommer til å bli behov for flere elektrikere i årene som kommer. Da må vi gjøre det spennende for dem å jobbe i vår bransje og la de få kontinuerlig utvikle seg. Det er en viktig årsak til at Elfag-kjeden nå satser ekstra sterkt på montørene i kjeden. Vi har et eget montørråd, hvor vi får mange gode innspill. Og vi jobber nå også med å utvikle et nytt spennende konsept for denne målgruppen som vi skal lansere til høsten, sier kjedeleder Tom Erik Eie i Elfag.

Kontakt oss når du har noe aktuelt vi kan skrive om Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev her

Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner

Elektrikere har brukt rekkeklemmer med fjærer i snart 70 år