Innen byggautomatiseringen snakker man ofte om BACnet: Building Automation and Control Networks. BACnet er en kommunikasjonsprotokoll spesielt utviklet for byggautomatiseringsapplikasjoner. Kurs holdes 15. og 16. februar 2023 i Oslo. BACnet er en kommunikasjonsprotokoll for byggautomasjons- og kontrollnettverk (BAC) som bruker ASHRAE-, ANSI- og ISO 16484-5-standardene. BACnet ble designet som kommunikasjon for byggautomasjon og kontrollsystemer for applikasjoner til oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg (HVAC), lyskontroll, adgangskontroll, branndeteksjonssystemer og tilhørende utstyr. Etter at den første utgaven av BACnet kom i 1995, er BACnet blitt en verdensomspennende standard. Den blir kontinuerlig vedlikeholdt og oppdatert i ASHRAE-komiteen SSPC-135. BACnet blir mer og mer viktig i private og offentlige bygg. BACnet-protokollen gir mekanismer for datastyrte byggautomatiseringsenheter for å utveksle informasjon, uavhengig av den spesielle bygningstjenesten de utfører.

Foreleser med lang erfaring

NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland. Schubert har vært involvert i utviklingen av BACnet-standarden siden 1997, og har erfaring med implementering av flere store BACnet-installasjoner i Sentral-Europa. - Alle som er interessert i BACnet vil ha nytte av kurset. Målet med kurset er å lære hvordan du spesifiserer BACnet ved anbud, sier Frank Schubert. - Sammenlignet med å kjøpe en bil, ville du ikke gå til forhandleren og be om "1 stk bil, vær så snill". I stedet må du ta valg med hensyn til krav, men også organisatoriske aspekter. Og sist, men ikke minst; prisen/kostnader. - Det du lærer er ikke bare BACnet-teknologien, men også hvordan du bruker BACnet-spesifikasjonene i prosjektdesignfasen, presiserer Schubert. Tilkobling av enheter fra forskjellige produsenter krever en presis spesifikasjon. Kurset den 15. og 16. februar er spesielt rettet mot alle parter som er involvert i planlegging og spesifisering av bygninger. Det er også viktig for systemintegratorer å forstå kravene. I dette kurset lærer du de grunnleggende elementene: Nettverk, objekter og tjenester og de avanserte funksjonsområdene for alarmering, planlegging og trendlogging. Videre lærer du hvordan du spesifiserer BACnet i anbud for å få best mulig interoperabilitet. Nettverkssikkerhet som bruker den nyeste tilnærmingen BACnet/SC vil også bli introdusert. Cybersikkerhet blir viktigere og viktigere, og BACnet/SC (Secure Connect) legger til kryptert kommunikasjon til bygningsautomatiseringsenheter og komponenter.

Viktigheten av nettverkssikkerhet

- Min følelse er at cybersikkerhet må legges til enhver form for infrastruktur og selvfølgelig til kritisk infrastruktur snarest. Building Automation som et typisk mål for angrep er fortsatt litt undervurdert. Men så snart flere og flere bygninger kobles til internett, øker den potensielle risikoen for angrep dramatisk. - Så å legge til cybersikkerhet til bygninger er ikke bare et godt alternativ lenger, det blir et MUST, sier Frank Schubert.

Hovedmålene til BACnet/SC er:

- Vær mer IT-vennlig, dette betyr å bruke teknologier kjent for IT-administratorer. - Vær sikker, dette betyr å bruke cybersikkerhetsteknologier for å kryptere BACnet-kommunikasjon. - Være kompatibel med eksisterende BACnet-installasjoner, dette betyr at eksisterende BACnet/IP- eller MS/TP-nettverk kan rutes til BACnet/SC som en migreringsvei. Bruken av BACnet i byggautomatisering forenkler driften. Byggautomasjonsdesignere bruker BACnet for å koble sammen flere enheter og systemer for å implementere energistyring, beboerkomfort og bygningssikkerhetsapplikasjoner. De bruker den også til å integrere informasjon og kontroll for flere bygningssystemer i ett enkelt grafisk brukergrensesnitt. For detaljert liste over emner begge dager, last ned PDF-programmet (forbehold om endringer i programmet). KLIKK HER for påmelding og program. Påmeldingsfrist: 02 februar 2023.

_________________________

Få siste nytt, meld deg på ITBaktuelts nyhetsbrev her