Jostein Markussen i Kiona
Jostein Markussen i Kiona

Svalbard globale frøhvelv ble åpnet i 2008 og er nå hjemsted for over én million frøprøver. Noen mennesker har sammenlignet det med Noahs ark. Andre har kalt det en frossen Edens hage. De bibelske allegoriene viser til alvoret.

– Dette er ikke vårt største oppdrag, men det er nok et av våre viktigste. Det er med en viss ærefrykt vi tar vare på det som kan komme til å passe på oss alle etter hvert, sier Jostein Markussen i Kiona.

Med øynene på moder jords backup

Det hele startet med at selskapet Kuldeteknisk (nå PTG), en Kiona-sertifisert partner, vant anbudet om å levere kjøleanlegget til totalentreprenøren. De visste hvem de ville ha med seg som underleverandør.

– Vi gjør mye bra med Kiona. De leverer pålitelige løsninger og er fleksible, og vi jobber godt sammen. Trenger vi noe, løser de det for oss. Slik var det også i denne saken, sier Martin Corneliussen, prosjektleder i PTG.

Mens PTG leverer utstyret, har Kiona ansvaret for å overvåke det tekniske utstyret, som avfuktingsanlegget og CO2-maskinen, ved bruk av toppsystemet IWMAC. De er også ansvarlige for å overvåke energiforbruk og temperaturer – fra hoveddøren til de innerste og helligste lagringsområdene.

Oversikt – og fjernstyring

Takket være detaljerte systembilder kan kjøleentreprenøren overvåke at alt fungerer som det skal. – Det er nøkkelen til dette prosjektet, sier Corneliussen.

– Alle aspektene her er viktige, men uten overvåking ville vi ikke kunne holde kontroll på det som skjer. Det er viktig for Statsbygg, den norske regjeringens bygningssjef. De er veldig opptatt av å opprettholde en komplett oversikt, fortsetter han.

Samtidig handler det ikke bare om overvåking, for hva hvis noe må endres på?  Markussen i Kiona forteller at oversikt bare er halve historien.  

– Det er én ting alltid å ha et klart bilde av hva som skjer, men du trenger også kontroll. Systemet vårt lar servicepartnere fjernstyre og tilpasse systemet fra hvor som helst i verden. Så de trenger ikke reise til Svalbard for å gjøre endringer.

Verdien av perfekt temperatur

Det er flere grunner til at Platåberget på Svalbard ble valgt. En av dem er at fjellet er frosset.

– Med andre ord, det som lagres der er ikke bare kunstig nedkjølt. Det gir et ekstra lag med sikkerhet. Hvis de menneskelige systemene sviktet, ville frøene fortsatt holde seg kalde, sier Corneliussen ved PTG.

Men riktig temperatur handler også om forutsigbarhet og stabilitet. Og anleggseierens instruksjoner er klare: Temperaturen skal være -18 °C. Intet mer, intet mindre.

– Det er vår jobb å oppnå den nøyaktige temperaturen, forklarer han og konkluderer:
– Og med IWMAC kan vi både sikre og dokumentere at vi kan gjøre nettopp det.