KLP Eiendom stod som vertskap for ITB Brukerforum i Trondheim og overførte kunnskap om planer og fremdrift av Teknostallen som har som mål å oppnå både BREEAM Excellent og WELL Platinum.

KLP har for øvrig kontorer i fire land, prosentvis fordelt på Norge med 71 prosent, Sverige 16, Danmark 9 og UK 3, og i 12 byer. 160 ansatte som holder orden på 61 prosent av eiendomsmassen som er kontor og lignende, 21 prosent er hoteller, 10 prosent kjøpesentre, med til sammen 2,5 millioner kvm. Eiendomsverdien er til sammen 94 milliarder kroner.

I Trondheim har KLP Eiendom 32 ansatte, med en eiendomsverdi på 10 milliarder kroner og  400.000 m² fordelt 33 eiendommer.

Teknobyen ligger sentralt mellom NTNU og SINTEF på Gløshaugen og St. Olavs Hospital. Området har nærhet til bysentrum og offentlige kommunikasjonsmidler som tog og flybuss. Kort vei til dagligvare,  Lerkendal stadion, treningssenter, barnehager og rekreasjonsområder.

Gjennomføres som samspillskontrakt
Brukerforum Trondheim september 2023 Fugleperspektiv.jpg

Prosjektet gjennomføres som en samspillskontrakt, fordi, som KLP påpeker, er det liten risiko for entreprenør og at tekniske entreprenører er tidlig involvering. Erfaringene så langt i prosessen er at det burde være en større ITB-organisasjon og større fokus på ITB-rollen. 

Kelvin er fornøyd ved at de fikk nøyaktig den utvidete rollen i prosjektet som de ønsket seg, men selv om de fant ut at denne rollen var mer ressurskrevende enn de hadde antatt. Selskapet påpeker at tverrfaglig samarbeid er avgjørende for god gjennomføring, og å forstå de andre aktørenes ønsker og behov.

I bygget er det lagt opp til et modulbasert byggesystem hvor bredden på kontor følger modulbredder på 2,4 m, og akseavstand på 9,6 m.

Styring av varme, ventilasjon og belysning er basert på 2,4 m-moduler. I midtsonen legges det opp til et modulbasert byggesystem med modulbredder på 3,6 m-moduler. Videre skal det være programmerbare romkontrollere med fleksibel løsning og intuitivt brukergrensesnitt.

NCC likte forslaget fra Kelvin

- Kelvin kom inn etter samspillet med NCC hvor de ønsket alternativ med CO2 varmepumpe til Teknostallen, fortalte Erik Hoksrød, avdelingsleder og medeier i Kelvin AS. Vi fikk tre dager på Arbeidet med risikoanalysene startet før maskinene ble designet og omfatter både maskinene og oppstillingsstedet. Det ble engasjert en internationalt anerkjent ekspert i tidligfase til å lage en QRA (quantitative risk assessment).

QRA er en formell og systematisk metode som bruker målbare, objektive data for å bestemme en eiendels verdi, sannsynligheten for tap og andre tilhørende risikoer og er mye mer omfattende enn "vanlige" risikoanalyser. Denne omfatter simuleringer på både maskinene isolert og installasjonen i teknisk rom.66

- Det er enkelt å forstå hvorfor det kryr av varmeanlegg som ikke holder det de lover.

Hierarkiet i kontraktene og gjennomføringsmodellene bør vurderes med helhetlig ansvar som gir bedre resultater. Kompetanseparten bør ha ansvaret for funksjon og styring, sa Erik Hoksrød. Og la til: - Det bør ikke være så alt for komplisert å øke antallet suksesshistorier.

Teknobyens ambisjoner

Administrerende direktør i KLP Eiendom, Ruth Hege Falch Havdal uttaler seg for øvrig på Teknobyens hjemmeside at ambisjonen med Teknostallen er å bygge hjertet i Teknobyen og skape fleksible løsninger for fremtidens leietakere. Teknostallen skal bli noe mer enn et ordinært kontorbygg.

- Dette er et helt unikt byggeprosjekt som smelter sammen det nye med den dramatiske historien til Teknostallen. En moderne bastion som skal sette prikken over i en for utviklingen av ny og vital bydel. Her skal studenter og startups fra campus sammen med næringslivet strekke sentrumsbegrepet helt ut til Teknobyen og skape nytt liv, håper eiendomssjef i KLP Eiendom, Håvard Sande i et innlegg i Teknobyen.no.

Trikkestallen har siden den ble bygget i 1923 gått fraå  være et hjem og verksted for byens trikker, til å bli hjertet i Teknobyen på 80-tallet - et arnested for ny teknologi og innovasjon. En katastrofal brann i 1956 førte til at flere personer mistet livet. Det ligger mye historie i veggene her.

Målet er at Trondheims nye oase skal reises på fundamentet av dette sagnomsuste bygget i sin opprinnelige dype rødfarge og mur- og teglsteinsvegger.

Teknostallen skal tilføre moderne og fleksible arbeidsmiljøer i et område som er svært attraktivt for kunnskaps-, forsknings- og teknologibedrifter, og som siste tilskudd i Teknobyen, ifølge Håvard Sande.

Teknostallen skal stå ferdig til innvielse 15. september 2025.

Brukerforum Trondheim september 2023 Bygget.jpg